Spectral

Ljus nummer

Information

Var: Stadsträdgården, se karta

Dela

Vid sökandet efter framtidens landskap, bör en inte alltid titta på den teknologi och de simuleringar som har allt större kontroll över våra liv. Installationen utforskar stadsbilden genom att addera en målares narrativ till element som redan presenteras inom den. Spectral har vävts från hundratals färgglada linjer som omorganiserar utställningsplatsen. När mörkret väl samlas, digitaliserar installationen som pulserar med reflekterat UV-ljus området. Detta är en ljusvisuell händelse, ett förslag på ny arkitektur, som trots dess materiella närhet till omgivningen förblir så svårfångad.

Installationen är 60-100 meter lång och 3 meter hög. Övre delar på nivå upp till 5-8 meter.

 

Konstnär: Malejka & Slugocki / KAJSO Studio

 

Om KAJSO Studio

KASJO Studio är resultatet av samarbetet mellan två unga polska konstnärer. Utöver sitt samarbete, arbetar Katarzyna Malejka med nya medier medan Joachim Slugocki arbetar som målare. Det som förenade dem var fascinationen över uttrycksmedlet ljus, vilket de på ett så fantastiskt sätt använder i sina arbeten. Kasjo studio talar abstraktionens språk. Vid sökandet efter framtidens landskap, använder sig konstnären inte sig av ständigt närvarande teknologier eller simuleringar. Deras modulära, platsspecifika installationer utforskar stadsbilden genom att addera en målares narrativ till dess element. Uppslukande – och ljusinterventioner är ett förslag på ny arkitektur, som trots dess närhet till den materiella världen förblir så svårfångad.

Joachim Slugocki (född 1984) – är utexaminerad från Fakulteten för fri konst i Torun. Han hanterar huvudsakligen allmänt accepterat målande och detta medium utgör det viktigaste inom hans arbete. Joachim är även intresserad av platsspecifika installationer och videoinspelning. En essentiell del av hans arbete är att söka efter reflekterande element och visuella- och spatiala referenser.

Katarzyna Malejka (född 1985) – är utexaminerad från Fakulteten för fri konst, Nicolaus Copernicus universitet i Torún. Hon försvarade sitt examensbevis i professor Marian Stepaks arbetsrum. Arbetar för närvarande på ett doktorsprojekt med titeln ”Ljus som ett territorium och migrationsmedium”. Malejka utnyttjar nya medier samtidigt som hon söker efter sin egna, intima form av konstnärligt uttryck. Hon är intresserad av problemen som rör världens läckande natur och dess labila perception. Realisationsområdet sträcker sig från minimalistiska interferenser in i arkitektur till platsspecifika installationer i stora format. Hon har sedan 2013, varit medskapare av Grupa nad Wisłą [Grupp över Vistulafloden], där en grupp konstnärer, intendenter och forskare arbetar på nya utbildningsformer och med spridning av kunskap om konst. Hon arbetar i det grafiska kollektivet NooNoo, som skapar utilistiska produkter för kulturen