Space Cube

Ljus nummer

Information

Var: Vretgränd, se karta

Dela

Plötsligt bara fanns den där. Den hade liksom parkerat fritt mellan två huskroppar. Vad den hade för syfte och varför den valt just denna plats var högst oklart. Kanske var platsen strategisk. Det spreds snabbt olika rykten och teorier om föremålet. Exempelvis att det skulle vara en portal till något okänt långt bort, och de lärda diskuterade strängteorin. Andra sa övertygat att den var kopplad till en serie mystiska händelser som nyligen skett i Fortnite. Enligt en av de mer spektakulära förklaringarna skulle det tydligen handla massiv och hårt komprimerad Bergman-ångest som nu hade återuppstått paketerad i en kub. Just den teorin kändes spontant långsökt, men samtidigt inte helt omöjlig.

Oavsett vad det var så frigjorde den en energi som gjorde ett tydligt avtryck på platsen och de närliggande delarna av stadsrummet. Det tog sig uttryck i rörelse, färger, reflexer och möjligen ett dovt muller som ibland kunde påminna om ett tungt hjärtas slag. Vissa upplevde det som ett fascinerande lekfullt spel och andra som ett psykedeliskt hot.

Dagtid var det som att den istället sög i sig energi och det märktes som bäst runt kl 14:30 de dagar när solen tog sig an objektet i sitt, just då, speciella läge. Den som vågade sig nära kunde även ana en oändlig insida. Om det var bra eller dåligt visste ingen. Staden var tudelad i frågan. Men kuben fortsatte att finnas – svävande och påtaglig…

 

Konstnär: Svante Pettersson, Bjerking

Kreativ support: Lina Denne, Kreativ Teknik

Kreativ support: Hakan Alkacir

Kreativ support: Urban Nordström, Bjerking

Ljuddesign: Daniel Algulin, Bjerking

Teknik, riggning och programmering: Marcus Persson, Kreativ Teknik

Konstruktion: Josefin Palmqvist, KP Svets & Smide AB

Produktion: Stefan Edin, Mindustry

 

Om Svante

Ljusevangelisten Svante Pettersson, verksam vid Bjerking Ljusdesign, är en av Nordens mest synliga ljusentusiaster. Han arbetar med allt från storskaliga utomhusprojekt, till ljuskonst och innovativa ljuslösningar för hemmiljö.

Svante medverkar frekvent i media och föreläser på arkitekt-, konst- och designskolor. 2015 publicerades hans uppmärksammade bok SEE THE LIGHT som idag säljs över hela världen.