Rytm

Ljus nummer

Information

Var: Trädgårdsgatan 12, se karta

Dela

Att inleda med en kraftfull och central idé som kunde relatera till installationen med Ingmar Bergman var den viktigaste delen av designen och vi valde ”Rytm” såsom vår centrala idé bakom installationen eftersom det ger mening till installationen i sin helhet. Det är den enklare versionen av ett av de mest kända citaten han använde sig av: ”Film består huvudsakligen av rytm; dess inandning och utandning i fortlöpande sekvens”. Det är emellertid viktigt att nämna att rytm finns överallt. Rytm har inte bara anknytning till musik, det är även något visuellt. Rytm, i sin enklaste form, är ett vanligt och upprepat mönster.

Vår ljusinstallation prisar på olika sätt elementen i byggnaden som överför en upprepning. Att leka med den huvudsakliga idéen på olika sätt var viktigt för oss eftersom det skapade det visuella förhållandet mellan den kända regissörens sätt att tänka och själva ljusinstallationen. Det kunde få publiken att känna och förnimma hans sätt att tänka på sitt jobb och därmed förstå ljusverket på ett fördjupat sätt. Installationen är uppdelad i två delar: en grundläggande ljussättning och en interaktiv ljussättning. Den grundläggande ljussättningen använder sig av ”vitt ljus” och med detta vill vi prisa byggnadens majestätiska karaktär. Den interaktiva delen använder sig av ”färgat ljus” som framträder och försvinner i enlighet med ett vanligt mönster och i detta uppvisar vi större delen av vår huvudsakliga idé.

Denna ljusinstallation krävde noggrann planering för att se till att byggnadens estetik inte ändrades utan enbart förhöjdes. Den simulerades i Dialux (världens ledande mjukvara för planering, beräkning och visualisering av inomhus- och utomhusbelysning) och kontrollerades av Pharos Control Systems (en prisbelönt brittisk tillverkare). Så installationen var föremål för dataprogrammering för att visa särskilda scener beroende av informationen som skickades av sensorer och realtidsklockor. För att skapa en balans mellan uppträdande och estetik, använde vi i detta projekt en kombination av RGB LED arkitektoniska tillbehör (9W), 3000 K LED wallwasher-tillbehör (24W) och 3000K kompakt LED floodlight-tillbehör (18W och 22W).

Att uttrycka konst genom ljus kan vara svårt, det är emellertid värt att göra eftersom det skulle kunna öka människors entusiasm. Detta var exakt vår största utmaning. Med vår installation hoppas vi att människor kan njuta av, och förstå vårt ljuskoncept.

 

Konstnär: Nilsa Sarmiento & Torget Arkitekter

I samarbete med:

ERCO Lighting AB

Fergin Sverige AB

Stockholm Lighting Company AB

 

Om Nilsa

Nilsa kommer från Panama och är utbildad arkitekt specialiserat på ljusdesign. Hon är kreativ och är inte rädd för nya utmaningar samt uppmärksam på detaljer och har en personlig vision där hon värderar teamarbete.

Nilsa har byggt upp sin karriär i olika roller och industrier, främst i småföretag både i Sverige och utomlands. Hon har arbetat som arkitekt, inredningsdesigner och ljusdesigner i flera olika projekt.

I Sverige, har hon deltagit till några belysningsworkshop som: Skorped Lyser (2015), Ljus i Alingsas (2015) och Kulturnatten i Nynäshamn (2013). Hon har också jobbat som ljusdesigner till Allt Ljus på Uppsala 2016 där hon gjorde ljusobjektet “Nystart”, som hon dessutom vann som festivalens bästa ljusobjekt. Idag jobbar Nilsa på Torget Arkitekter som medverkande arkitekt och ljusdesigner.

 

Om Torget Arkitekter

Torget Arkitekter verkar i projekt som sträcker sig från stadsbyggande och bostäder till publika byggnader och inredning. Vi utvecklar visioner i en nära och inspirerande dialog med våra uppdragsgivare och partners. En viktig drivkraft är att hitta nya, ofta oväntade lösningar som skapar mervärden i flera dimensioner.

Vi jobbar också med ljusdesign projekt. Några av våra ljusdesignprojekt: ”Follow”: arkadbelysning till Drottninggatan 7 i Uppsala och dagsljusberäkningar för olika bostadshus projekt.

Detta år ska vi på kontoret göra ett ljusverk till Allt Ljus på Uppsala. Vi utvecklar ljusverket som heter “Rytm”. I korthet är vår installation en abstrakt ”old film stripe” där vi lyfter den majestätiska byggnaden genom att visa och följa olika upprepande mönsterelement.

Vi är väldigt glada över att medverka med vårt ljusverk och hoppas ni ska gilla det.

www.torgetark.se