Ingmar Bergman – Upplysta samtal

Ljus nummer

Information

Var: Upplandsmuseet. Verket ses bäst från Gamla Torget/Östra Ågatan, se karta

Dela

Upplandsmuseets fasad får liv genom projektorers ljuskraft och platsspecifik video design.

Ingmar Bergman var en drömmare, en poetisk historieberättare med en dragningskraft åt ämnesfrågor som de flesta filmskapare inte vågar tackla. Hans drivkraft var oftast inte att underhålla sin publik utan att utmana deras inställningar i frågor om t ex död, religion och kärlek. Han lät sina film karaktärer gång på gång bekämpa samma demoner som han stred med på en personlig nivå.

När jag fördjupade mig i Ingmar Bergmans filmvärld hittade jag några återkommande grundtankar som jag har valt att fokusera på för denna fasadprojektion. Installationen är ett audiovisuellt collage, där utvalda karaktärer från ett urval av hans filmer har en konversation med varandra, monologer driver det visuella historieberättandet och vi som åskådare får en insikt in i sinnet på det komplexa geniet som var Ingmar Bergman.
Publiken kommer kunna känna igen delar av t ex filmerna Persona, Tystnaden och Fanny och Alexander i omarbetat format. Upplandsmuseets arkitektur och fasad har fått ge inspiration och agerar som projektionsduk för detta audiovisuella verk.

 

Konstnär: Anna Boberg

 

Om Anna

Anna Boberg är en svensk konstnär och designer med digitala rörliga bilder som specialitet. Hennes arbete har blivit uppskattat inom många olika områden, och hon har visats både i traditionella konstnärliga rum och i andra sammanhang, inklusive uppdrag med att skapa stora ljusshower till konserter med några av de största namnen inom rock och pop.

 

Anna studerade design i London och inledde sin karriär som videojockey (VJ) på nattklubbar. Det dröjde inte länge förrän hon visade upp sina verk på musikfestivaler och liveevenemang runtom i Europa. Hennes plattform har blivit allt större under de senaste tjugo åren, och hon har skapat ljusshower till turnéer med artister som Roxy Music, James Blunt, Fleetwood Mac och Björk. Hon har också arbetat med video till scener för modern dans och uppträtt tillsammans med symfoniorkestrar.

www.bopa.se

 

Med stöd från