In The Dark

Ljus nummer

Information

Var: Stora Torget, se karta

Dela

En röd tråd i Anna-Karin Brus skapande är att det är collage-baserat, såväl i bild som i ljudform. Till exempel har hon länge arbetat med vanitasmotivet. Det handlar om livets förgänglighet, men också det magiska, mystiska och fantastiska med livet. Intresset kommer från biologistudierna och alla timmar spenderade framför naturfilmer på TV. I serien Vanitas skapas nya bilder genom att kombinera olika gamla foton på verkliga blommor eller djur, vid en första anblick så ser det ganska verkligt ut, men om man tittar närmare så betraktar man en okänd värld. Serien består av olika collageverk: måleri, foto och animation. Genom att låna fotografiets trovärdighet uppstår en förvirring, vad är verkligt och vad är påhittat? Temat för Allt Ljus på Uppsala 2018 är ”Ingmar Bergman som barn” och inför festivalen har konstnären tagit sig an Ingmar Bergmans ”dämoner”, som han brottades med från ung ålder. I en serie time laps animationer har Anna-Karin Brus samarbetat med barn för att ge form åt dessa. Under kulturlovet kommer också en animations verkstad att hållas och ju längre ljus festivalen pågår desto fler monster kommer dyka upp. Om man sätter ord eller form på sina demoner kanske det blir lättare att hantera dem?

 

Konstnär: Anna-Karin Brus

 

Om Anna-Karin

Anna-Karin Brus kom till Uppsala för att studera vid Uppsala universitet, men efter en Filosofie Magister i Biologi sadlade hon om och fortsatte på konstskolor istället. I början av 2000 talet startade hon och fyra vänner konstgruppen Haka för att curera utställningar tillsammans och sedan 2014 driver de kulturplattformen Köttinspektionen. Anna-Karin Brus har ställts ut nationellt och internationellt, bland annat i utställningen Natura Dentata på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 2017, då verk ur serien Vanitas visades. Hon har deltagit i filmfestivaler i Taipei, Moskva och Stockholm. Hon finns bland annat placerad på Tielska Palatset i Stockholm inköpt av Statens Konstråd, samt i samlingarna på Uppsala och Västerås Konstmuseum. I stadsträdgården på Lycksalighetens ö återfinns stadens minsta bronsstaty ”Linnés mus” som gjordes till Linné året 2007.

Parallellt med den konstnärliga karriären har en musikalisk dito löpt. Med bandet Differnet har Brus gett ut fyra album och bland annat spelat på Moderna Museet, Arvikafestivalen, Norbergfestivalen, Storsjöyran, Voltfestivalen och Debaser. Differnet har hyllats av en smal men internationell kritikerkår med recensioner i Svensk dagspress såväl som på internationella webbsidor som Pitchfork, Residen Advisor och De:bug. På senare år har utvecklingen gått emot att sammanföra bild och ljud till audiovisuella performances i duon Brus/Bodén, men även i solo projekt som med verken: ”me, myself and I” ett audiovisuellt självporträtt, framfört på Uppsala Konsert och Kongress 2015 och ”Fake Horses” på Fylkingen 2017.