Bra att veta – FAQ

Här hittar du praktisk information och svaren på de flest förekommande frågorna (FAQ) om Allt ljus på Uppsala 2018.

 

Vilka ljusverk ingår i ljusfestivalen?

Årets ljusfestival består av tio ljusverk som är placerade runtomkring i Uppsala stadskärna. Skaparna av de olika ljusverken är lokala konstnärer samt konstnärer från olika delar av Sverige och Europa. Du hittar mer information om konstnärerna och deras ljusverk här.

Utöver de tio ljusverken finns åtta ljussättningar av befintlig offentlig konst som man valt att ljussätta under ljusfestivalen. Du hittar dessa ljussättningar på kartan här.

Vilka öppettider gäller?

Ljusverken tänds den 1 november kl 17:00. Ljusverken är sedan tända alla dagar kl 16:00-23:00 fram till och med söndag den 18 november.

Finns det en rekommenderad slinga att gå?

Det finns ingen officiell slinga utan ljusverken skapar ett utomhusgalleri för dig att ta del av där du kan gå runt åt det håll eller på vilket sätt du önskar. Det finns inte något start och slut. Runtomkring i city bl.a. på Resecentrum, Svartbäcksgatan och i Carolinabacken finns skyltar med karta och information om närmast ljusverk.

Hur långt är det mellan ljusverken?

De är ca 900m mellan de ljusverk som är längst från varandra och lite beroende på hur man går blir promenaden ca 3km lång.

Är områdena kring ljusverken tillgänglighetsanpassade?

De flesta ljusverk går att uppleva även om man är rullstolsburen eller har svårt att gå. Skytteanska trädgården kan dock vara svår att ta sig in i och runt i med rullstol och ljusverken i Slottsbacken och Stadsträdgården ligger lite vid sidan av gångvägen på gräset.

Kommer framkomligheten vara begränsad?

I samband med etableringen och avetablering av ljusverken kan det vara viss begränsad framkomlighet. Följ skyltar på plats, visa hänsyn och kör försiktigt.

Finns det några offentliga toaletter i anslutning till ljusobjekten?

Offentliga toaletter finns i alla gallerior i city. Du hittar också toaletter på S:t Eriks torg.

Finns det några transportrekommendationer?

Åk gärna kollektivt in till Allt ljus på Uppsala. Köp din biljett direkt i UL-appen.

Hur stor klimatpåverkan har en stor ljusfestival som Allt ljus på Uppsala?

Allt ljus på Uppsala är ett Miljömärkt event genom Håll Sverige Rent och för oss är det viktigt med ett hållbart tänk i allt vi gör. Hållbarhet är även en nyckel i hur vi utformar de aktiviteter som arrangeras runt om i staden i samband med Allt ljus på Uppsala.

Vem arrangerar Allt ljus på Uppsala?

Allt ljus på Uppsala arrangeras av Uppsala kommun i samarbete med Uppsala City. Evenemanget projektleds av Destination Uppsala. Bakom evenemanget står även ljusvänner och Uppsalas näringsliv som tillsammans gör evenemanget möjligt.

Händer det något mer utöver ljusverken under ljusfestivalen?

Utöver det utomhusgalleri som skapas arrangeras det ett flertal aktiviteter under Allt ljus på Uppsala med ljus- eller Ingmar Bergmantema. Exempel på aktiviteter är föreläsningar, guidade turer, barnaktiviteter, disco, filmvisningar m.m. Det finns även ett flertal erbjudanden framtagna av restauranger, caféer och butiker i city. Du kan läsa mer om dessa aktiviteter och erbjudanden här.

 

Har du frågor och vill komma i kontakt med oss?

Skicka e-post till alltljuspauppsala@destinationuppsala.se.